Monday, September 14, 2009

Mencari MALAM 1000 BULAN




Malam tadi aku sempat tonton drama 'MEMINTAS 1000 BULAN' lakonan Jalil Hamid...lawak dan menginsafkan....

Malam 7 likur, sape tak excited....haha...budak2 pastinya happy sakan...sebab dah nak dekat raya....tapi kita yang dewasa ni tentunya nantikan Malam Lailatulqadar....'Malam Seribu Bulan'....saya ada mengalaminya (Wallua'alam betul atau tidak hanya Dia yang Maha Mengetahui), mase kat boarding skool....time tu kitorang pun ada keinginan, untuk rase camne gaknye Malam Lailatulqadar tu...

 

Oleh sebab dok asrama, maka student2 sume (Brothers je) diwajibkan qiyamullail ramai2, tdo kat surau...surau kitorang atas bukit...menghadap gunung dan bandar Kluang.... Memang cun view dia...sayup-sayup....   Pukul 3.00 pagi, kitorang bangun...sambil tunggu nak solat sunat berjemaah, kami bertenggek dekat anjung surau ngadap ke gunung & bandar tu....mlm tu mmg sunyi...dan sejuk... Tup2 tak semena2 sorang kawan tunjuk kat satu objek besar kat langit....betul-betul kat tengah2 bandar....terapung.....putih cam kapas.... student makin ramai berkumpul kat anjung surau...makin riuh rendah.... sebab objek tu tak macam awan...dan malam tu memang langit terang-benderang...takde langsung awan dan bintang....yang kami nampak cuma satu objek besar, menyerupai manusia berjubah, berarak kat langit..... Kejadian tu berlaku agak lama...dan kami cuma mampu TERNGANGA....

 

Satu lagi kejadian, berlaku kat Aspuri (Asrama Puteri)...esok paginya kat kelas, kecoh....bebudak pompuan cerita diorang dikejutkan oleh satu lembaga putih menyerupai lelaki tua berjubah dan berkopiah....suruh  bangun solat tahajjud.... Paling syok, lembaga tu boleh tembus kat dinding....perghhhh... Sebab mamai, diorang ingat diorang mimpi....sembang punya sembang rupa-rupanya ramai yang mengalami kejadian yang serupa... Jadi, sape yang lepas dikejutkan tu bangun untuk solat dan qiyamullail untung la...sape yang sambung ngorok...alamat, rugi le.... HOHO....

 

Apa-apa pun, semua kejadian ni memberi kesan yang cukup besar dalam hidup aku dan kawan-kawan....dan harap-harap, aku akan bertemu lagi dengan Malam Seribu Bulan ni....

Wallahua'lam misawab....  

2 comments:

  1. alhamdulillah jika benar bertemu dgn mlm penuh rahmat itu:-)

    ReplyDelete