Thursday, December 31, 2009

Bon Voyage






Satu lagi tahun bakal menggulung tikarnya, di saat ini, jam tangan Mont Blanc aku yang berharga 20ringgit yang aku beli di Jalan Masjid India sempena Hari Raya sudah pun menunjukkan jam 2.15 petang, bermakna ada lebih kurang tak sampai 12 jam lagi...2009 akan...MATI...


2010...kita akan meningkat umur ke satu lagi angka... Ini satu fakta yang kita selalu risaukan. Tapi sebenarnya, jika diikutkan Kalendar Hijrah, kita sebenarnya lebih tua dari usia kita yang sebenar. 


Kenapa?


Sebab tahun Hijrah hanyalah 355 hari, kurang sepuluh hari dari kalendar Roman iaitu 365 hari. Jadi jika dihitung-hitung, ada kemungkinan besar aku sebenarnya dah berumur...30 tahun!?? (Tapi masih kacak & muda...hoho) 


Mari kita tengok apa yang aku achieved untuk tahun 2009 yang penuh kegagalan ini (PARADOKS spontan):


1) Aku disayangi segolongan orang, tapi dibenci sebilangan yang lain. 
   (Nasihat: JANGAN BERCINTA DENGAN KAWAN BAIK SENDIRI PASTU PUTUS!)
2) Aku suka mengambik gambo.
3) Aku berjaya menyambar SLR.
4) Kereta aku banyak buat hal.
5) Duit banyak habis sebab keta banyak buat hal.
6) Aku mula kenal dengan ramai pemilik bengkel dan jugak pomen-pomen terlatih.
7) Aku ditipu bengkel kereta, pemilik bengkel dan pomen-pomen terlatih.
8) Banyak orang belanja aku makan.
9) Lagi banyak aku belanja orang makan (agaknya).
11) TAKDE BONUS... T_T


Pencapaian terbesau....


Aku berjaya membukak blog dan berkenalan dengan ramai orang...yang hampir sumenye aku tak pnah jumpa, tapi cam dah kenal lama.... To che...to che....


Harapan aku untuk 2010...


Semoga sume ahli kuarga, kawan-kawan dan orang yang membaca blog aku ni dirahmati Tuhan, diberkati dan dimurahkan rezeki.... Dan semoga aku cepat jadik kaya tapi tetap tak lupa pada Dia. 


HUOII KORANG...TENGKIU SINGGAH SINI! (sambil buat ombak)


HEHEHEHEHE..... :D



Monday, December 28, 2009

Balada Pelakon Pembantu


Gambar hiasan Abg. Ngah aku yang tengah gigih mengecat umah.

Sejak mengenali insan seorang ni, macam-macam kisah yang aku dengar. Aku cuma memekakkan telinga, sebab sebagai manusia yang tidak Ma'sum, kekhilafan adalah 'makanan ruji' kita. Jadi, aku tidak pernah bersikap 'judgmental' atau prejudis apatah lagi kalau aku tidak lihat sendiri ngan mata dan menganalisa dengan akal. Tidak lah rapat, cuma adakalanya bersembang kosong bila bertembung empat mata. Walau sering telinga aku disogok dengan cerita-cerita mazmumah, aku tengok dia tetap tenang, selamba dengan gayanya yang bersahaja. Bila aku berjenaka, dia ketawa. Tidak nampak riak-riak duka.


Terbit gak perasaan kagum. Nak juga aku tahu apa rahsianya yang membuatkan dia begitu tenang walau jiwa dilanda 'badai'....


Atas sebab-sebab kesihatan, dia bercuti agak lama. Sejak dia bercuti, lama aku tak dengar kisah pasal dia. Tiada yang bercerita, tiada pulak yang bertanya. Kehidupan diteruskan macam biasa. Jika tidak kerana hari ini, mungkin aku tidak terfikir langsung pasal dia.


Kebetulan aku membantu 'install' printer di komputernya. Volunteer. Sambil mencucuk wayar itu dan ini, mata aku menangkap satu nota kecil di hujung skrin komputernya. Asalnya dalam Bahasa Inggeris, setelah diterjemahkan, aku tafsirkan bunyinya begini:


"Ada kebenaran dalam setiap tangisan, dan ada tangisan di sebalik penipuan yang bertitik-tolak dari kesilapfahaman. Belajar daripadanya, dan kekal tabah...


Di akhir cerita, pasti ada hikmah..."


Ternyata, jiwanya juga tak kebal dengan badai. Walau kental di luar jelas, dia 'menangis' di dalam. Cumanya hebatnya hamba Allah seorang ini, dia mampu menyimpan racun di benak sehingga tak siapa yang sedar hati yang berdarah. 


Dan di akhirnya, dia hanyalah seorang pelakon pembantu dalam sebuah wayang kehidupan yang kehadirannya dipandang sepi; sedar dalam tidak, wujud dalam tiada.


Bila difikir dan direnung dalam-dalam...aku pun mula terfikir...dalam wayang kehidupan aku...


"Adakah aku...pelakon utama atau pelakon pembantu?"
.
.
.
ANDA?

Thursday, December 24, 2009

Pok Lah Drebar






Aku agak tensen arini... Dalam tensen-tensen nih, tiba-tiba aku teringat kat sorang pakcik mase aku kije kat Cyberjaya dulu.


Pok Lah namenye, oghe Kelate. Kelakar dalam spontan...dia pun tak tau sebenarnya dia buat kelakar....bukan senang nak jumpa orang camni.


Aku ngan budak-budak ofis selalu lepak kat Terminal....sape yang kije kat Cyber sure almaklum, tempat tu ada satu food court yang murah makanannya, sedap pulak tu. 9 kedai ditanggung Halal...1 kedai lagik agak was-was le kehalalannya.


Terminal ni tempat bas-bas berenti sebenarnye, amik penumpang. Ramai le drebar-drebar bas yang landing kat situ. Salah sorangnya Pok Lah. Aku pun tak tau camne asalnye kitorang boleh ber-klik ngan Pok Lah yang selamba nih. Dah le peramah, jujur (naive) plak tuh.


Satu hari mase kitorang tengah melapah hidangan tengahari, ayam peneyet yang lazat, Pok Lah datang ngan muka yang agak serius. Selalu datang-datang dah buat lawak. Kitorang agak heran le. Apa agaknye yang ditensenkan dek Pok Lah nih.


Kawan A: Pok Lah...nape kelat semacam je muka?


Pok Lah: Mane aku tak kelat. Ada ke tadi sorang penumpang tuh kurang ajor ngan aku.


Kawan B: Dia buat ape Pok Lah? Berani dia kuang ajor ngan orang tua.... Pok Lah dah la tua.... (statement kuang ajo)


Pok Lah: Dalam bas tadi, aku boring le tak ramai penumpang. Pastu seat belakang aku ni ada sorang budak pompuan. Budak luar (foreigner). Aku ajak le bersembang. Aku tanya sepatah, dia buleh tunjuk JARI kat aku! Tak guna betol!


Kawan A: Sabo Pok Lah...sabo... Bawak bertenang...


Kawan C: Memang tak patut! Err...apa yang Pak Lah tanya sampai dia hangin sangat tuh?


Pok Lah: Alah...aku tau la aku tak terer omputih, yang biasa-biasa le aku tanya...aku bukannya bodoh sangat pun...aku tanya cara baik pulak tu...


Kawan B: Tanya apa?


Pok Lah: Aku tanya..... "Hello, are you NEGRO?"


Satu Terminal: (bunyik cengkerik)..... pastu... "WAKAKAKAKAKAKAKAKAKA!"

Wednesday, December 23, 2009

Kisah KELEDEK & KENTANG





Aku harap kengkawan high-skool aku tak baca entry nih...haha. 


Masa kat asrama dulu, kitorang dianugerahkan nama-nama gelaran yang pelik-pelik. Habis sume nama binatang kuar. Bila dah habis nama binatang, gelaran diberi berdasarkan kategori-kategori yang dirasakan sesuai, termasuklah tumbuh-tumbuhan.


Salah seorang kawan baik aku, badannya agak chubby. Satu ketika, waktu Ceramah Maulud Nabi kat Surau, si kawan ni punyalah syok tido masa Ustad bagi ceramah, bertongkat dagu sampaikan mukanya yang chubby tuh tergelebeh serupa bentuk...KENTANG.


Sejak hari tu, lekat la nama Kentang, dianugerahkan oleh senior-senior yang bagero.


Kawan aku ni dari marah, sampailah dah penat nak tegur....jadik, "lantak korang lah!".


Tahun depannya, budak-budak junior masuk. Part ni yg best, sebab kitorang dah tamat era ragging...so nak ragging la plak....hoho. 


Si Kentang ni ingat, bila budak junior masuk, berakhirlah penderitaan dia. Makin teruk ghupenye. Dalam ramai-ramai budak junior nih, boleh pulak ada sorang yang mukanya sejibik si Kentang. Sejak hari tu, dianugerahkan la pulak nama....KELEDEK kat budak tu..hoho...kesian...


"Oii Kentang, adik ko Keledek mane?"


Tu la sindiran yang Kentang dengor hari-hari, sampai naik kematu telinga dengor.


"Lantak korang lah!" (jawapan standard si Kentang)


Ada satu kejadian kelakar yang tak buleh kitorang lupekan pasal si Keledek nih. Kat asrama biasa la, budak-budak biasanya akan jadik lebih KREATIF dan INOVATIF....nak survive... Maka lahirlah ramai tukang masak separa profesional, menggoreng telur menggunakan seterika dan sebagainya. Begitu gak tukang gunting  separa profesional (aku tak terkecuali)...hoho.


Kitorang selalu kena spot check ngan Cikgu Disiplin...rambut panjang kalu kantoi, sah-sah kena gondol depan perhimpunan. Kitorang skola agama, brothers kena pakai lengan panjang....so sape-sape tak kancing lengan tuh, kompem akan di stapler lengan bajunye... (ye, aku pernah kena...mmg sadis....huhu).


Berbalik pada si Keledek nih, agaknye kerana dah terlampau desperate, tak mau ditogelkan depan khalayak ramai mase perhimpunan... Masa berjalan, tik-tok...tik-tok....esok pagi dah nak perhimpunan....  Ahad malam Senin, setengah jam sebelum lampu dimatikan, dia pun mengambil tindakan drastik, memotong sendirik rambutnye menggunakan cermin sisi motor sape entah.... 5 minit pertama ok, segala-galanya berjalan lancar....malangnya pada minit ke-6, dia pun kerling bahagian rambut sebelah kanan....


"Ya Allah....TOKAK kepala aku!"


Esoknya...mase perhimpunan, kitorang perasan rambut si Keledek ni lain macam kalernye....HITAM abis sebelah kanan....pelik gak.... Sebelah kiri tu nampak gak la kaler kulit sikit.... Memang pelik...


Masa perhimpunan, satu pengumuman penting dari Guru Disiplin menyebabkan ramai brothers yang hampir terkena serangan jantung....begitu gak pacar masing-masing yang tidak dapat menerima hakikat pakwe masing-masing akan kelihatan kurang kacak daripada biasa...apatah lagi si Keledek!


"Mampos aku!", tu je la terkeluar dari mulut Keledek.


Kementerian Pelajaran waktu tu memerintahkan semua pelajar lelaki tidak boleh menyimpan rambut panjang dan berfesyen. Hanya satu fesyen yang dibenarkan....rekrut style...no. 3... Lebih kuang askar la....  Jadik, pelajar-pelajar lelaki diminta beratur, untuk membotakkan kepala masing-masing..... Sorang demi sorang digondolkan dengan rakus sekali...akhirnya tibalah giliran Keledek. Aku rase time ni, si Keledek nak terkucil dah...


Mesin dihidupkan, "zriiiiiiiiiingggg"....


Keledek terasa seperti duduk di kerusi elektrik....


Tak sampai 5 minit kepala Keledek dah gondol...ngan mata terpejam....tak sanggup tengok reaksi senior, kawan-kawan, cikgu-cikgi dan jugak Pakcik Tukang Gunting...


"Aikkkkkk!" (ramai-ramai terkejut)


Kepala Keledek yang putih melepak tu, kelihatan Hitam di sebelah kanan.....dah macam beruang panda....


Cikgu Disiplin pun interrogate si Keledek...


"Ni apesal kepala kamu sebelah putih sebelah hitam nih?", tanya Cikgu Disiplin (konpius sambil tahan gelak).


"Err...yang hitam tu....MARKER Cikgu!", jawab Keledek selamba badak.


Sejurus tu, diikuti gelak ketawa terbarai Cikgu Disiplin, senior-senior, kawan-kawan dan jugak Pak Cik Tukang Gunting....


"WAKAKAKAKAKAKAKAKA"


Respon standard Kentang yang akhirnya diaplikasikan gak oleh si Keledek..


"Lantak korang laaaah...."









Tuesday, December 22, 2009

Selamat Ulang Tahun Sayang








Now, she turns 4... ampat taun laa...


Sekejapnya masa berlalu... Dulu cinonet je, aku sukakan matanya yang sepet, gigi kapaknya yang besar...dan senyumnya yang selamba.... Jugak ketawa besaunya yang terbahak-bahak! HOHOHO








Untuk Aqila, Pak Ucu nyanyikan 1 lagu 3 kerat...


"Selamat Ulang Tahun Sayang...
Kini kau bersayap pergilah terbang...
Rentaslah langit cita-cita mu....
Esok lusa kita kan bertemu..."


---------------------------------------------------------


*Pernah nyanyikan lagu ni sebagai hadiah untuk ulang tahun seseorang...on request nih. Malu siot (tutup muka...). Tolong, lain kali jgn suruh aku menyanyi....bunyinye seolah-olah buaya yang tengah sakit tekak!


SELAMAT ULANG TAHUN JUGA UNTUK SEMUA YANG MENYAMBUT


(Maaf, tiada kek coklat...hanya doa semoga semuanya berbahagia & berjaya memperoleh apa yang dihajat... AMIN)

Monday, December 21, 2009

Kata P. Ramlee





"Lagu & Irama tak boleh berpisah, jika berpisah...sumbang lah Nada..."


E: Tapi aku pernah dengar...ini benar-benar kejadian....
A: Bila?
E: (kuatkan volume radio)


"Hey Hey Hey...
Aku...tak percaya CINTA... 
Tak pernah fikirkan CINTA... 
Tak pernah percaya.. 
... C.I.N.T.A...."

Thursday, December 17, 2009

Muhajirin 1431





Masanya sudah tiba...untuk transisi sahsiah diri...


Memilih MAHMUDAH, menolak MAZMUMAH...


Dari GELAP kepada CAHAYA...




Salam Maal Hijrah 1431


Wednesday, December 16, 2009

Bidadari BIRU




Walaupun cuma berselipar nippon dan beranak tiga, Along aku tetap lawa... HOHO


Satu petang kat kampung, sehari sebelum balik ke KL...


Along: "Usu, takde teringin nak makan apa-apa ke?"
Usu: "Takpela kak, tak lapo pun...nasik ada lagi kat dapur tu haa..."


Kemudian dia hilang...entah ke mana...


Satu jam kemudian.


Usu: "Mak, akak gi mane? Senyap je umah..."
Mak: "Ado lah....." (senyum-senyum misteri)


Tak lame pas tu...akak dengan abang long aku balik dengan satu plastik besar, penuh ngan.... 
UBI KAYU...!


Usu: "Whoaaa...ubi....bestnye.... Camne akak tau?"
Along: "Eheh...akak nampak ko tengok org kat TV tu makan ubi rebus...khusyuk bebenor....sampai terlopong mulut! Takyah nak tipu along la...ko teringin kan? Keh keh..." (sambil gelak-gelak)


Usu: (TERHARU)


Rupa-rupanya mak, akak ngan abang long aku dah bersekongkol...nak surprisekan aku ngan sesuatu yang lebih bernilai dari kek chocolate indulgence Secret Recipe, nachos berkeju Chilli's atau ayam goreng KFC...


Sepinggan Ubi Kayu Rebus Cicah Ikan Bilis Goreng + Kasih Sayang Tak Terbanding


Siapa aku tanpa kalian, terima kasih sebab meminjamkan bahu untuk aku bersandar dan kasih kasih sayang tanpa sempadan...

Tuesday, December 15, 2009

Manis Macam CEKELAT




Aqila dengan eskrem coklatnya - terkebil mata kena flash kamera (gambar hiasan)

Mase amik gambo curik Aqila menikmati eskrem cekelatnye, tiba-tiba aku teringat cerita dulu-dulu yang buat aku tersenyum sampai hari ni...


Masa kat Matrix, aku pernah ada interest kat sorang senior nih...suka tengok muka dia, ngan keletah nakal dia sebenarnya...kiut jek, tua setahun...HAHA.


Sape kenal Christina Aguilera? Hah, bayangkan dia pakai mekap stail gothic, pahtu pakai tudung....perghhh...sejibik....kiut jek... huhu


Course aku dulu di cap course yang agak 'sosial', sebenarnya takde sosial sangat pun, cuma pentafsiran serong dak-dak course lain tuh... 


Kitorang diwajibkan amik satu kursus bahasa asing...sampai lulus. Oleh sebab aku ada basic masa high school, maka aku ditempatkan ngan senior-senior dan seniorita-seniorita....


Jadik la aku cam kera sumbang..sorang-sorang kat kelas tu...nasib baik tak kena buli...huhu. Senior-senior slalu mintak aku jadik 'toyol' mase exam....kuikuikui.... Jadikla aku toyol freelance mase tuh...


Satu hari kat kelas, mase kelas tengah berlangsung...lecturer plak tengah bersyarah kat depan, cam biasa attendance akan di pass-pass. Dari belakang bawak ke depan. Tiba giliran aku, aku pun bukak tutup pen, dan siap-siap nak tandatangan....


Browse nama aku...browse...browse lagik...


Ahah! Jumpa puun....


Lama aku tengok kertas attendance tu, pastu senyum sendirik...sampai senior sebelah aku dok siku aku...


Mana taknye, kat ujung nama aku tu, ada orang sudah bubuh komen daa....


"Sweet like CHOCOLATE"* ngan kartun lidi gambo orang kenyit mata.....


Aku toleh belakang, perasan senior tu dok senyum, gelak kekeh-kekeh dalam diam....


Waktu tu, kelas berjalan cam biase...tapi aku...dah TERBANG MELAYANG....


Sambil baring-baring atas awan....


Cinta MONKEY namenye...


------------------------------------------------------


*Penghujung tahun 90an, ada satu lagu Inggeris dengan tajuk serupa.

Nyalakan Sumbu GEMBIRA




Dedikasi aku untuk seorang teman...


Entah dari mana, aku diperkenalkan kepada beliau tanpa sengaja...


Dari situ aku mula belajar untuk menghargai kelebihan diri, menyusun destini yang sebelumnya aku tak pasti...


TERIMA KASIH sekali lagi...kerana membuatkan aku PASTI tentang keyakinan diri...


Namun, aku mula terasa ada aura-aura sepi...


Kawan, jangan kau gundah tentang mereka yang mengata dan membenci, atau yang menikam dalam sunyi...


Sebab bagi sebilangan kami yang tak kau kenali, masih ada yang sudi...menerima kamu tanpa kompromi...


Menghargai KELEBIHAN kamu, kerana kehadiran kamu walau sekerdil manapun tanpa kau sedari, umpama menyalakan SUMBU GEMBIRA tanpa henti...


Bagai pelita di malam hari, yang menerangi HATI...


Thursday, December 10, 2009

DESTINI



A: "Hidup aku serba tak kena...aku rase alam ni tak adil...!"
B: "Apa sebenarnya yang kau harapkan?"
A: "Aku nak jadik macam orang lain...hidup kaya raya, bahagia...ada kekasih yang menyayangi aku...ada rumah...ada kereta besar!"
B: "Maksud kau?"
A: "Aku mahu destini (takdir) aku berubah...opposite apa yg aku alami skang..." (mengeluh)
B: "Kau tahu apa akan jadi kalau tu berlaku?"
A: ???
B: "Jadi camni..."






A: ??? (Masih tak faham)
B: "Cantik kan? Warna-warni...tapi serba tak kena... Sebab ia bukan DUNIA yang sebenar..." 


Sebab segala sesuatu yang terjadi telah tertulis... Ada HIKMAH atas setiap kejadian. DIA tidak akan menguji dengan ujian yang kita tak mampu menanggungnya...


Rukun #6: PERCAYA PADA QADA' & QADAR

Wednesday, December 9, 2009

Ekspedisi CINTA



Kadang-kadang...bila terasa keseorangan...


...tanpa teman, tanpa kawan...


Apa yang perlu dilakukan adalah...



...Terbang... dan terus Terbang....



Sampai bertemu DAHAN untuk dihinggap.... 


Menerima kamu apa adanya...dengan curahan kasih TANPA sempadan... 


Monday, December 7, 2009

Lelaki Atas AWAN




Hmm...lately aku ada dengar satu lagu kat radio yang unik tajuknya...aku dengar mase drive balik ke Johor.


"Lelaki Atas Awan"


Kurang faham konotasi atau anotasi atau denotasinya....


Tapi tajuknya saje dah buat aku terbuai-buai FIKIRAN....buat aku berfikir jauh...menerawang fikiran ke segenap pelosok alam...terbang di awan biru... (Bukan terbang dengan pesawat...)


Err....aku pernah membayangkan diri aku Peter Pan mase aku kecik-kecik (dah besau pun ado gak...HAHA)...


Lalu, satu petang di kampung, aku duduk sorang-sorang di anjung...mengagumi alam ciptaan TUHAN, dan.....menangkap gambar AWAN...




p/s: aku tak pasti dari mana sibu-sibu tu datang...itu pun kalu kamu perasan... :)

Thursday, December 3, 2009

Budak-budak Zaman Sekarang

Raye lepas, aku bawak kamera aku ronda-ronda kampung, even beraya umah sedara pun aku bawak. Tak nak miss shot-shot yang menarik...kalu ado. 


Agak pelik gak aku sebab, 'mendalah' tu telah berjaya mengumpulkan 'fan-base' nya sendiri. Takyah nak AFUNDI-AFUNDI, nampak je mendalah ni kat tangan aku, bebudak kecik dah kejor aku..


"Bang, amenda nih?" (anak jiran)
"Pak Usu, kamera baru ke? Pinjam bleh" (budak ni umurnye 5 tahun)
"Amik la gambo kitorang...amik la..amik la...." (berterusan, selagi tak amik!)


Paling rimas, bila ada yang nangis....selagi tak di snap gambaunye.... T_T





Gambau - A (SEBELUM)




Gambau - B (SELEPAS)


Aku dulu mase kecik-kecik, gambau pun takde...aku pun tak pnah tau camne rupe aku mase kecit...tak mampu nak beli kamera. Kamera waktu tu kira barangan MEWAH le.


Budak-budak zaman sekarang...




Wednesday, December 2, 2009

Lari ke hutan, belok ke PANTAI?





PUISI RANGGA


Kulari ke hutan kemudian menyanyiku,
Kulari ke pantai kemudian teriakku,

Sepi, sepi dan sendiri aku benci..
Aku ingin bingar,
Aku mau di pasar..

Bosan aku dengan penat,
dan enyah saja kau pekat..

Seperti berjelaga jika kusendiri..

Pecahkan saja gelasnya biar ramai,
Biar mengaduh sampai gaduh,

Ah.. ada malaikat menyulam
jaring laba laba belang
di tembok keraton putih..

Kenapa tak goyangkan saja loncengnya,
biar terdera..

Atau aku harus lari ke hutan,
belok ke pantai…



------------------------------------------------------------------------------ 
Balik kampung tak sah kalau aku tak ke pantai...umah aku ngan pantai tak jauh...
Bila nak keriuhan, satu rumah aku bawak berkampung kat Desaru atau Balau...camping, barbeque....
Bila nak bersendirian, aku drive sorang-sorang...ke laut...layan blues...sambil menikmati hembusan angin petang....
Fikirkan tentang diri aku, dan masa depan...


*Dari filem ADA APA DENGAN CINTA (AADC)

Tuesday, December 1, 2009

Kids Will Be KIDS




Deeja: "Abg Kenit, tolon pakaikan!"
Hariri: "Bak sini..."




Hariri: "Sini kan?" (betol ke aku ni, hantam sajalah labuuu!)
Deeja: "Uikss...bior betik?!!"



Deeja: "Waduh...gelang letaknye kat sini.....baru betol...!" (alamak, besor le plak tangan)
Hariri: "Sori Darling...." (alamak, besornye tangan....!)

----------------------------------------------------------

Seronok kan bila dunia dilihat dari mata kanak-kanak. Takde duka, hanya suka. Takde hasad dengki, cuma happy!




Model Freelance: Hariri & Deeja cucu Nenek Midah ;)

Wednesday, November 25, 2009

Korban, Qurban...bukan Kurt Cobain



(Anting-anting SAMAD, merangkap sijil korban...)

Selamat Hari Raya Qurban....

Besar pengertiannya KORBAN nih kalu kita hayati mendalam...aku bukan nak bagi syarahan...haha. Kang tak pasal-pasal kena tangkap sebab bagi ceramah tak bertauliah... wee...

Tahun lepas, kuarga aku buat korban, Alhamdulillah...ramai jiran-jiran yang datang menolong.

Siapa yang terkorban??? Jeng..jeng...jeng...

SAMAD namenye...

Anak sedara aku si Hariri mase mula-mula lembu tu sampai ngan lori, dia suka melayan...sementara nak tunggu hari korban tuh, hari-hari la budak kecit nih dok melayan menatang tu. Bagi makan, bagi minum...siap bersembang lagik tuh! Huhu... Dah jadik cam kawan...tu yang dia namakan SAMAD tuh...ntah dari mana dia dpt wahyu nak guna name tuh...huhu.

(Si kenit Hariri)

Bila dah attached emotionally antara si lombu ngan si Hariri ni, maka sedih la dia bila nak dekat hari sembelih.

"Pak Usu, kalau kita tak sembelih SAMAD bleh tak? Kesian la...", si kenit mengadu kat aku sambil mencebik.

Sebagai orang yang lebih tua, kena la aku sediakan jawapan yang agak DIPLOMATIK sket...nasib baik mase kat universiti dulu aku amik minor Political Science...HAHA...

"Uikss..mane buleh camtu. Korban ni ibadah. Dapat pahala tau! Nak tak nak kena buat, sebab dah mampu. Haah, adik kalu kesian-kesian tak bleh ar makan SATE karang...!", aku umpan sket-sket.

"Hah, sate?", (TERLIUR SEKEJAP)

"A'ah, malam kang kita nak bakar sate, kalu adik kesian kat Samad, nanti Samad pun sedih. Jadik, tak boleh la adik makan sate", diplomasi beb....hoho.

"Mane bleh...adik nak gak sate... Okla, boleh sembelih Samad!"


Maka malam tersebut, kami beramai-ramai membakar sate....tak silap aku tu daging yang mak aku beli kat pasar, baki buat rendang! Hoho...

------------------------------------------------------------

Semoga SAMAD berbahagia DI SANA...ditemani bidadari-bidadari Syurga...



Tuesday, November 24, 2009

100 Sudah...Yippiyaeyeh!!

Raye punye fireworks....best wor...!!


Cam Sambutan Jubli Perak plak dah nih...siap ada munge api....hohohoho....

Akhirnya...diam tak diam, dah 100 entry aku post kat blog nih.

Let me snap ur picca as a sign of appreciation...!

Terima kasih, Syukran wa Marhababikum....pada yang sudi membaca, follow dan amik peduli pada seorang Arian...

InsyaAllah...jurnal nih akan terus berjalan...

Let's keep it rollin' bebeh... ;)


Monday, November 16, 2009

Tamparan Gaban...Layan Hindustan




Semalam Ahad yang agak buhsan...tahap gaban.

Sebab hari Sabtu dah kopak duit makan kat Chilli's (1st time makan), abiskan sehari ngan member yang bakal menamatkan zaman terunanya minggu depan...

HAHA!

Makanye, Ahad aku lepak umah le...cuma bertahan waktu pagi, tengah harinya aku ngulor ke IOI Mall. Gi Speedy. Aku jumpa vcd cite DOUBT. Perghhh, mmg mencari, kebetulan tinggal sekeping. So, aku rembat (rembatan HALAL namenye...)

Tiba-tiba aku nampak satu VCD industan....hoho. Bukan 'kaki' pun, cuma mane-mane yang production Yash Chopra bleh le aku layan. Sebab stail dia wat filem lebih kuang cam Kabir Bhatia...antaranya Kuch Kuch Hota Hai, Kabhi Kushi Kabhi Gham, etc. Bukan setakat hiburan kosong!

Cite ni tajuk dia Dil Bole Hadippa.

(Semangat dia nih pemain Malaysia patut amik contoh...walaupun cuma filem, tapi bukan ke "LIFE IMITATES ART"??)


Apa yang buat aku rembat vcd nih?

1) Aku mula-mula tak perasan mamat Bhangra Singh dlm gambo cover tu sebenarnya Rani Mukherjee. Bila tengok cam ada something yang unik, aku mula la baca sinopsis kat belakang cover. Terus rembat...! (Rembatan HALAL gak).

2) Jalan cerita dia ada sikit cam filem She's The Man yang diadaptasi dari karya Twelfth Night oleh Shakespeare. Ternyata, sebahagian besar filem dan ending dia tak tiru bulat-bulat cite tu. Syabbas inspektor sahab!

3) Mesej PEACE @ Keamanan agak bijak digambarkan menerusi game Kriket. India & Pakistan memang ada konflik yang agak lama bersarang. Demi menyatukan dua buah negara yang berjiran ni, Pengurus pasukan Indian Tigers & Pakistan yang dah lama berkawan menganjurkan kejohanan AMAN CUP. Namun setelah 8 tahun, India tidak pernah sekali pun memenanginya.

4) Diskriminasi Gender gak menjadi elemen utama yang dipaparkan. Rani @ Veera merupakan Pemukul Bat Kanan & Kidal terbaik di kampungnya dan mampu melakukan pukulan Sixers, malah lebih hebat berbanding mana-mana pemain lelaki yang ada. Sewaktu sesi pemilihan untuk pasukan Indian Tigers, Veera dihalau oleh Pengawal Keselamatan yang menjaga pintu pagar Kelab Kriket dengan alasan, perempuan tiada tempat dalam pasukan kriket. Sejurus selepas dia diherdik, kebetulan muncul sekumpulan lelaki berarak yang mengusung dan memuja patung Dewi Durga lalu membuatkan kesemua lelaki yang sedang beratur panjang termasuklah si Pak Gad tadi menundukkan muka tanda hormat. Ironi & sarcasm wujud dalam adegan ni yang buat kita berfikir dan memahami emosi Veera yang diperlekehkan, hanya kerana dia manusia dan bukan Dewi. Lantas Veera menyamar sebagai Veer, maka bermulalah kerjayanya sebagai pemain kriket terhebat India.

* Tengok camne dia 'basuh' Pak Gad...menikam jantung.

5) Adegan cinta dah memang wajib la, dalam cite ni apa yang menariknya, Yash cuba menampilkan mesej Kenegaraan yang semakin terhakis dari dalam diri rakyat India. Even kalau kita perasan, di Amerika dan UK, semakin ramai warga India yang menetap di sana. Konflik kenegaraan dicetuskan menerusi watak Shahid Kapoor @ Rohan, anak Pengurus pasukan (lakonan Anupam Kher) yang menetap di London. Ayah si Rohan meminta bantuan Veera yang agak kekampungan untuk 'membasuh' anaknya supaya menjadi lebih 'India'.

Yang bestnye tentang filem ni:

1) Nilai-nilai cintakan negara yang cuba diterapkan semula. Satu line dari Veera yang menyentap perasaan adalah:
"Jangan kisahkan aku lelaki atau perempuan, cukuplah jika kalian dapat menyaksikan aku membantu negara mencapai kemenangan, sebab apa yang aku lakukan cuma untuk dia (India)."

2) Nilai-nilai keamanan yang mudah difahami. (Malaysia & jirannya mungkin boleh amik iktibar).

3) Paling best...tonton adegan broken English si Veera ngan si Rohan atas lori angkut lembu sambil kunyah tebu. Klaka nak mampus... Slalu kita dengar broken English atau Manglish (Malaysian English) kan? So ni kira India kampung + English.

4) Dari buta kayu, aku dah boleh faham rules game kriket cuma ngan menonton filem ni. Basic idea tu boleh digest la.

5) Kalau kita ada 1 Malaysia, dia ada 1 India...boleh tengok keghairahan & kesatuan penyokong-penyokong India dan Pakistan dari konteks ethnicity & agama. (Penyokong Malaysia pun boleh amik iktibar, jangan sibuk nak baling mercun atau bakar kerusi je...huahuahuahua)

Pendek kata, tonton filem ni cam kena tamparan gaban le... JAI HO!

Sekian, reviu filem dari aku yang buta seni.


P/S: menonton filem ni mampu mengisi mase terluang aku selama 3 jam di hujung minggu yang buhsan...tahap cipan.