Thursday, June 17, 2010

Aku, Abah & Piala Dunia

Sempena Hari Ayah, doa aku moga abah bahagia di sana.

Ini musim bola,
Ke ceruk mana pun orang cerita bola,
Sembang bola...gaduh pun bola...
Pelik tapi benar.

Dalam sibuk-sibuk orang bersorak gumbira,
Leka berjudi bola,
Aku teringat abah...
Arwah abah...

Empat tahun sekali bila musim ni tiba,
Aku tak terfikirkan sangat Torres, Messi hatta si Kaka. 
[sikit-sikit tu adalah]
Aku cuma teringatkan abah.
Mengingatkan kali terakhir aku bersembang dengan abah...
Lapan tahun lepas...
Waktu tu Piala Dunia 
Jepun - Korea tuan rumah.
Hari-hari aku sembang dengan abah...
Perbualan kekok jadi mudah.
Rumah jadi riuh sedangkan dulunya aku jarang bersembang dengan abah.
Semuanya kerana bola...suasana sepi jadi meriah...
Paling seronok tengok abah tersenyum gembira. Rindunya...

Seminggu lepas tu naik semester...
Aku balik kolej macam biasa.
Tak sempat cium tangan abah.
Abah pergi kerja sebelum subuh.
Kalau telefon rumah, jarang aku tanyakan abah.
Entah kenapa, seolah-olah ada tembok pemisah.
[menyesal tak sudah]
Sebulan kemudian aku terima berita...
Abah pulang ke Rahmatullah!
Bagai halilintar membelah dada. 
SAKIT...tapi tak berdarah.
Abah kemalangan maut di lebuh raya,
SEDIH.TERKILAN.HAMPA.
Sebab perjalanan jauh, aku tak sempat cium dahi arwah...
Aku cuma nampak selonggok tanah merah.

Hari ini kalau aku terbaca cerita,
Ada anak yang buang ayah,
Ada yang hantar ayah ke rumah orang tua,
Ada anak yang tak mengaku ayah.
Ada anak yang segan nak cium tangan, peluk cium si abah,
Aku cuma boleh kata...

"Kalau kau terima takdir sepedih aku...baru kau sedar, kasih abah syurga bagimu...ahh, RUGInya!"

Al-Fatihah...buat arwah ayahanda Kamdin bin Kasri.
Moga Rahmat-Mu sentiasa mencucuri arwah.
Amin ya Allah.

22 comments:

  1. sedihnya baca entri awak ni
    al fatihah utk arwah ayah awak

    ReplyDelete
  2. al-fatihah untuk ayah kamu dah ayah saya juga : )

    ReplyDelete
  3. nis: terima kasih...harap boleh dijadikan iktibar. Sayangilah mak abah kita k. Jgn malu tunjukkan sayang... ;)

    ReplyDelete
  4. mira: owh...kita serupa...kita serupa...

    al-fatihah untuk ayah kamu dan aku juga :)

    ReplyDelete
  5. salam..

    alamak..menangis (T_T)

    al fatihah utk arwah abah awak..

    ReplyDelete
  6. salam bro

    moga rohnya aman disisiNya.

    ReplyDelete
  7. al-fatihah....aku tumpang sedih......(sambil lap air mata)

    ReplyDelete
  8. al-fatihah utk arwah..
    jgn putus mengirim doa pd dia.. =)

    ReplyDelete
  9. alfatihah. dugaan dunia.

    terus tabah!

    ReplyDelete
  10. melati: salam...terima kasih, slalu2 doakan mak abah kita k... :)

    ReplyDelete
  11. YM: Salam bro... insyaAllah...itu doa aku hari2...tak putus2...

    :)

    ReplyDelete
  12. kejora: huuhu..sedih lak yg kongsi kesedihan... time kasih..skang aku dah tabah... untuk abah, tak putus2 aku sampaikan doa...

    ReplyDelete
  13. hanie: yup...cite ni utk mengingatkan semua...harap dijadikan iktibar...

    time kasih utk doa & al-fatihah eh:)

    ReplyDelete
  14. Farwalis: betol bro...takde yg kekal...cuma ketika ada, wajib la kita hargai...sebelum menyesal kendian hari...

    ya, mesti tabah! time kasih :)

    ReplyDelete
  15. baru tadi belek lagej...ni cerita pertama dalam lagej..bersyukur sempat bersama..

    Al-Fatihah

    ReplyDelete
  16. heh...bro,
    titik-titik itu yang bikin kita dapat berbicara satu bahasa yang sama

    ReplyDelete
  17. Firol: smlm kemas2 umah mau pindah pun sempat gak membelek lagej...bertuah jadi cerita yg pertama :)

    bukan harapkan nama, aku cuma mau mereka-mereka jadikan iktibar...supaya menghargai yang di depan mata...

    hey, Komix sat lagi aku order...ujung2 bulan ni adalah rezeki lebih sket...alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  18. citah: ya, titik-titik yang bersambung merapatkan jurang yang terpisah antara dua titik...huhu

    terima kasih... :)

    ReplyDelete
  19. salam takziah sekali lg zal,semoga dia bahagia di sana

    ReplyDelete
  20. time kasih yin...dah lame dah...8 taun...

    insyaAllah...aku pun mmg harap sgt camtu :)

    ReplyDelete
  21. dah lapan tahun arwah ke Rahmatullah ye Harizal. aku ingat lagi saat ko terima news tu. kami semua ada dengan ko masa tu. takziah dan doakan semoga tenang almarhum ayahanda mu di sana.

    anyway, time2 world cup ni, taknak pakat tengok ramai2 ke?

    ReplyDelete
  22. encik is otromen...hoho

    yup, ak ingat btol...ko antara yang mai dtg...aku appreciate sgt2 bro...kawan2 baik aku...

    bini aku kaki bola...tulah, sudah booking aku smpi final...camne tuh...agagagagagaga :D

    nantila, bila2 ada kelapangan insyaAllah...

    ReplyDelete