Thursday, May 13, 2010

Bila 'Jam' Aku Teringat Apa

[Kadang-kadang bila jam, aku lebih suka berhenti tepi jalan dan "snap!"]

Pagi tadi aku sampai office agak lambat. Jem teruk. Kat depan ada eksiden. KEBABOM!!


Pemandangan biasa kalau jem, banyak kereta dan motor mencilok, potong sane, potong sini. Hon-hon. Tunjuk jari tengah pun ada. Yang kat dalam kereta lagi la, banyak tatabahasa 18SX yang kedengaran...sambil hon-hon lagi. Kalau di UK, hon dianggap jalan penyelesaian terakhir. Mereka tak akan hon sesuka hati, sebab hon dianggap sesuatu yang biadap. Itu mereka, sini kita. Kita dengan cara kita.


Teringat dulu masa bertugas di kolej swasta. Selalu juga jem camni. Hari ni, aku masih melalui jalan sama ke tempat kerja, walau destinasi berbeza.


Dulu bila jem atas jalan, aku & kawan-kawan sepejabat akan sms dari dalam kenderaan masing-masing [anak-anak, jangan tiru aksi ini!]. 


Chris: "Hey, are you on the way?" 
Aku: "Yup, jem teruklah Chris."
Chris: "I pun sama. Lambat lah sampai office ni. Takpe, I sms bos."


Beberapa saat kemudian. SMS masuk.


Bos: "Hi, you on the way ke?"
Aku: "Ye la bos. Jem teruk."
Bos: "Its ok. Hey, tengok kiri."


[Aku menoleh. Bos melambai-lambai dengan senyuman nakal]


Aku: "Laaaa...terkandas gak ke...HAHA." [senyum, tunjuk simbol 'PEACE' & gelak-gelak sendiri]


SMS masuk lagi.


Chris: "Hai....I kat depan u la....."


[wakakakaakakakaka...gelak lagi]


Hmmmm, satu office terkandas atas jalan rupanya. 


SMS lagi.


Chris: "You dah breakfast belum? I ada karipap. You mau? HAHA" [nakal]
Aku: "Hmmm, you MMS je la... T_T"
Chris: "Alalalalala....kesian."


Tak lama kemudian, kesesakan jalan beransur pulih. Kami sampai di office. Sambung borak lagi. Kali ni, bukan SMS.


Aku: "Mane karipap I?"
Chris: "Hahahahaahaha...nah!" [sambil menghulur tupperware]
Bos: "I pun nak!"


Ini cerita dulu-dulu. Kenangan....kenangan. 


--------------------------------


NOTA: Chris adalah seorang ibu berbangsa Eurasian beranak dua, manakala bos aku pula seorang gadis berbangsa Cina yang aku panggil "Kakak", yang lebih fasih berbahasa Melayu berbanding segelintir kita-kita. SPM Bahasa Melayu dapat 1 wor. Selalu jugak mengingatkan aku waktu Solat, "Hey, dah masuk Asar. You dah solat?" ..... :)

38 comments:

  1. salam,

    hihi..tumpang gelak..kenangan yg sgt comel utk di kenang :)

    ReplyDelete
  2. perghh...untung dpt member opis mcm KAKAK tu...bikin sentap naluri muslim

    ReplyDelete
  3. melati: betol...betol... tak mungkin lupa ;)

    ReplyDelete
  4. hehee.. teringat sumi masa zaman study.. sbb malas nk jerit2 hantar je sms dekat housemate.. padahal dalam bilik umah yang sama.. :P

    ReplyDelete
  5. citah: kami pernah 'jek' dia... "Bos, you kalau pakai tudung, mesti cun!"... dia senyum aje.. :)

    ReplyDelete
  6. SUMI: skang YM housemate je la ekk? "Oii, jgn lupa basuh pinggan."

    HAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  7. agak2 kalu aku copy ayat ko kpd member opis aku buleh x?


    oh ye..nm dia KUMAR..

    hehehe

    ReplyDelete
  8. CITAH: boleh...tapi nanti aku takut dia btukar jadik KUMARIAH BT ABDULLAH plak....xke naya tu...

    silap asuhan tu namenye... hoho

    ReplyDelete
  9. errkkk..aku tak dpt imejin kalu dia jadik kumariah

    mau nite-mare wo

    ReplyDelete
  10. tau takpo.... WAAKAKAKAKAKACREW

    ReplyDelete
  11. wakakakaka....iye2 aku bace "jam" tu bunyik "j-a-m" bukan "j-e-m"

    hahahaha..mengong..

    ReplyDelete
  12. hanie: mungkin lain kali aku kena meletak objek roti di sebelah 'jem' jika merujuk kepada makanan? HOHOOHO

    ReplyDelete
  13. han: sebab best punya pasal, mase nak berenti BERAT semacam.... mana nak jumpa bos yang ingat birtday setiap staff dia, setiap tahun tanpa gagal....time susah sama susah, time senang sama huha... bila kita berenti keje dia meraung... hohoho... mmg bos yang best!!

    ReplyDelete
  14. cool woh dapat jugak karipap!!!

    ReplyDelete
  15. mira: karipap digemari oleh sume staff bumiputera & bukan bumi kompeni kitorang...sebab takyah letak daging, cuma inti kentang....sume org boleh makan... tanpa was2.... [kena yakin le dlm ati...hoho]

    ReplyDelete
  16. aku rasa macam nak kerja dengan boss kau ah

    ReplyDelete
  17. hohoho..

    terperangkap dln 'jem'..lain kali sediakan roti..baru ngam..

    =P

    ReplyDelete
  18. seronok kalau dikelilingi org menarik dan baik...skrg aku dikelilingi disebaliknya..macam2 dapat belajar

    ReplyDelete
  19. masih keep in touch ke ngan boss cute tu?
    keh3x ...


    >>___<<


    p.s: seyes, wa pokes sebijik2 ayat lu dlm ni bro. cool dowh!

    ReplyDelete
  20. hebatnye BM bos ko :p tabik arrr..aku pn dpt 2 jek time SPM dlu..huhu

    ReplyDelete
  21. farwalis: nah, no tipon dia xxx-xxx xxxx ....dpt tak? WAKAAKAKKAKAKA :D

    ReplyDelete
  22. KEJORA: roti arab satuuu!! agagaagagaga :D

    ReplyDelete
  23. Firol: betol tu bos....bila nak mencari kije, aku cuma boleh bertahan lame ngan org2 yg camni je.... last time, 2 bulan je beb tahan, pastu cabut....xbleh blah... tapi tak kira baik atau sebaliknya, ada aje pengajaran yg boleh di amik iktibar.... asal tak 'tersasar arah'...tabahkan aje la...

    ReplyDelete
  24. FRODO: errrr...masih... agagagagaaga :D

    ReplyDelete
  25. NANA: mestila beb...tgkla staff dia sape... eh...?? HAHAHAHAHAHA :D

    ReplyDelete
  26. yups
    skrg xsihat sangat
    boleh lah

    ReplyDelete
  27. hans: minum air masak 8 gelen 1 ari...baik le... insyaAllah... :)

    ReplyDelete
  28. best plk entri ko kali ni.senyum aku sensorang kat opis pepetang ni.balik ni jame gak aku,jalan bnyk tutup kat ptrjaya.gara2 ari belia.hadoi.

    ReplyDelete
  29. ayin: err...kali ni je ke? [tunduk bawah sambil kaki kuis2 tanah]

    HAHAHAHHAA...

    xdela, melawak je....

    ReplyDelete
  30. kiri kanan depan belakang

    kita terkandas dalam satu garis yang sama tanpa kita sedari. hehehe...

    ReplyDelete
  31. syuk: adakah itu metafora, sarcasm atau hyperbola....?? HAHAHA

    ye betol...depan & tepi dihimpit keta, belakang & kiri dihimpit lori kontena....kalu ninja tetel, bleh gak lalu longkang bawah.... :p

    ReplyDelete
  32. Keluk kemudi tidak dilupa,
    Baru seimbang pelayaran kita;
    Para Guru amat berjasa,
    Bakti Guru disanjung mulia.
    ~~~@@@~~~
    Selamat Menyambut Hari Guru
    ”Guru itu bukan lagi lilin yang menyuluh sedang diri sendiri dibiar terbunuh”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

    Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

    ReplyDelete
  33. boss tu wa shak memang cute. sayang betol kalau tak tekel.

    ReplyDelete
  34. Yusuf Ito Hideaki: mati2 aku ingat pelakon jepun masuk sini...hohoho...

    tengkiu-tengkiu bro :)

    ReplyDelete
  35. afzainizam: selamat hari che'gu.... ye, aku kenal ramai cikgu yg baik. tapi sume tak kenal aku....camne tuh... wakakakakaka :)

    salam disambut...

    ReplyDelete
  36. Berd: kiut yg amat...tapi dia panggil aku 'brader kecik'...so, itu menjadikan aku adik dia... terasa cam sumbang mahram la plak kalo menjalinkan hubungan.... haha... lagi senang dia menjadik akak la berd... bayangkan akak ko bos, perghhhh.... HUAKAKAKAAKAKA

    ReplyDelete