Monday, October 4, 2010

Tunjukkan Jalan Yang Benar


Hari tu, bekas rakan sekerjaku mengajak makan. Seorang wanita muda. orang mahu belanja, aku ikut saja. Kami memilih meja di sebuah restoren dan duduk bersebelahan. Tiba-tiba, aku terasa kaki kanan ku di gesel-gesel. "Arghhhh, ni tak boleh jadi." Walau marah, entah kenapa, aku biarkan saja. Kadang-kadang bila nafsu mengatasi akal, yang batil pun boleh jadi haqq. Kejadian berlaku dengan pantas. 


Esoknya, rezeki datang lagi. Majikan aku ajak makan tengah hari bersama. Kali ni tiada adegan gesel-gesel. Maaf jika kalian kecewa! Lagi pun dia lelaki. Tak payah nak kecewa-kecewa. Acara makan berlangsung dengan lancar. Sangat menyelerakan. Di akhir sesi, dia diam sebentar, lalu menuturkan kata...


"Zal...aku rasa, umur aku tak panjang. Apa yang boleh aku katakan, aku terlalu mempercayai kau. Aku ada saudara mara & keluarga tapi semuanya aku tak boleh percaya. Jadi, aku sudah menamakan kau sebagai pewaris bagi harta-harta aku..."


Aku tak terkata apa. Melopong! 


"Err...seperkara lagi... Hujung tahun ni, aku bagi kau BONUS 2 bulan..."


Makin melopong. Dalam fikiran dah terbayang bawak seguni duit ke PTPTN kasi setel hutang & bunga. Indahnya...
.
.
.
.
.
Stress betollah! Kalau benda syok camni, mesti mimpi...balik-balik mimpi! 
[Err...aku maksudkan yang no.2. Harap maklum.]


Kata orang mimpi ni mainan setan. Mana setan yang bertanggungjawab? Aku nak sekeh kepala dia. Takde keje lain ke??

18 comments:

  1. mudah-mudahan mimpi ini mampu menjana produktiviti yang lebih ke hadapan untuk masa depan yang lebih gemilang. bayar ptptpu tu yg sakit... berpuluh ribu pinjam, ntah bila nak habis bayar.

    kalaulah aku ada 12 juta...

    ReplyDelete
  2. hahaaa.. mimpi rupanya :P sabar jelah...

    ReplyDelete
  3. nikmat betol mimpi dpt bonus tuh..

    aku semlm mimpi jumpa jenazah yg idup blk..seram..siap bau bunga melur n kasturi lagi..huhu

    p/s: header baru..cunnnn!!

    ReplyDelete
  4. ini yang shift malam punya setan ni. kahkahkah.

    ReplyDelete
  5. is_otromen: kan? kan? kalau kau bagi aku 1 juta tuh pun...cukup la...

    ReplyDelete
  6. sumi: menda2 surreal ni balik2 mimpi...balik2 mimpi...

    stress kan? kan? kan?

    tp lagi stress kalu mimpi jatuh bangunan....

    agagagagagagagagaaa :D

    ReplyDelete
  7. JU: ni mesti pas tgk maraton Ju-On [eh, kebetulan!] kat ASTRO nih...

    agagagagagagaaga :D

    P/S: cun ke? ehehehhe...kacukan, hasil curian + photoshop...

    ngaaaaaaaaaaaa :D

    ReplyDelete
  8. SELE: kalu kaki dia kurap...dia pikir kaki aku nih dinding batu-bata kah?

    [sambil men-smack down azlan shah!]

    ReplyDelete
  9. shuk: mungkin juga geng-geng yang over-time...
    "Malam ini kita kerja OVER TIME!!"

    "Mari kita lihat sapa yang kena!"

    ReplyDelete
  10. caki: tak sesedap nasik ayam ngan ikan keli... kan? kan? kan?

    agagaggagaggagagagaa :D

    ReplyDelete
  11. kalau ko mimpi di kejar rimau..mungkin kau akan lebih menyesal..


    hahahaha

    ReplyDelete
  12. hani: tidak juga...sekurang-kurangnya tok akan terasa lebih kurus dpd biasa bila bangun pagi...

    ekekekekekekkekekkeke

    ReplyDelete
  13. sebut bonus ni.last rasa masa zaman Mahathir...lama jugak tu

    ReplyDelete
  14. firol: huhu...dengornye CUEPACS mintak dua bulan...

    yippie!!!

    ReplyDelete
  15. cayaklahhhhh!! hujung tahun bang echal belanja makan!!! woohoooooo!!

    ReplyDelete
  16. mimpi peeps....mimpiiiii.... T_T

    ReplyDelete