Wednesday, May 13, 2009

You SAW thru ME

(Tak kira mane angle kamera, aku hanya nampak keikhlasan di matanya)
- grabbed from Amy's




"Differences bring us towards togetherness..."

Aku bertuah sebab job pertama aku lepas graduate was with this one branded private university, selalu masuk tv...lokasi penggambaran drama dan filem...

Anyway, bukan tu yang aku nak elaborate kat sini...

Job function aku kat situ memang banyak....walaupun exec, tapi kena wat task yang pelik-pelik pun ada....azab memang azab, tapi pengalaman mengharungi keazaban tu, ngan kengkawan, kami mampu buat task yang tak relevan, jadi seronok dan enjoyable....although at times, outcome nya tak seperti yang diharapkan....tapi aku masih bersyukur sebab pengalaman 3 1/2 tahun kat situ sememangnya mematangkan...dan mengajar aku erti setiakawan...

"Menelusuri jalan kenangan....." - aku suka senibinanya dan CERITA di sebaliknya...

Mase interview, aku disoal-siasat oleh seorang pegawai bangsa asing, yg kegemarannya hanya COKE, rokok, COKE & COKE... Seorang lagi one Chinese lady yang fasih cakap Melayu, lagu Melayu pun dia hafal... (Lagu Ramlah Ram pun dia tau...jangan memain..ehehehe) Memang aku tabik abis.... Dan dia, menjadi bukan saja seorang bos yang paling baik pernah aku jumpa, malah seorang sahabat, dan macam kakak aku sendiri.... Kami susah senang sama-sama... Bila kerja, dia orang mula-mula sekali datang, dan dia yang paling lambat sekali balik.... Dia gak selalu belanja aku....paling hebat, dia tau hormat waktu sembahyang aku..... BEST... :)

Dua kali aku dapat tawaran job lain, dan nak berenti....aku tak jadi, sebab dia....one of the reason, out of other reasons....

Dia tak pernah lupa birthday staff, sebab semuanya masuk dalam kalendar dia....setiap bulan mesti ada sambutan.....ada makan-makan...ada game kekadang....

Aku selalu gak sembang ngan dia...banyak rahsia dia aku simpan....dan dah tentunya aku pegang....takkan lepas...kami sangat berbeza, tapi itu yang buat kami serupa....

Sekarang bila dah tukar job lain, aku mesti teringat kat dia....camne susah payahnya dia pertahankan staff dia bila dimarahi orang atasan....yg pastinya, aku tau dia banyak menangis.... Kesian...

Bila duduk sorang-sorang, termenung....aku adakalanya akan teringatkan dia....paling terharu bila terkenangkan dia sapa aku ngan... "Adik...sudah makan?" disertai senyuman....

Satu tribute untuk Cik Shirline Hor....terima kasih atas segalanya, kerjaya dan persahabatan....you saw my potential, when others just shun their doors right on my face....terima kasih juga untuk Best Staff Award 2007.... dan recommendation yang sangat hebat....i owe u one...

If you read this, jom kita makan-makan? This time, its on me...KAWAN... :)

8 comments:

  1. waaaa..bestnye dpt bos cmtuh..
    xde rase berat ati je nk g keje

    ReplyDelete
  2. tu la pasai, job scope kami yang tak rasmi merangkumi gak kerja-kerja buruh kasar (seriously)...tu yang ramai staff 'cabut' bila ada peluang...tapi dgn adanya dia...semuanya jadi mudah...

    sebab setiap kali pas siap kerja, dia belanja kami makan eskrem cornetto...

    wahaaahhahhahaha.....syiook... :p

    ReplyDelete
  3. best kan? hehe...sebab saya pun staff yg best...wakakaakakakakaaa.... (angkat bakul sket!) ewah... :)

    pas saya blah dari situ, tak lame pastu dia pun blah gak....untungla staff2 dia kat kompeni baruuu...huhu

    ReplyDelete
  4. moral of the story...no matter hw confort u r n a situation..life musti diteruskan...heheh..termerepek skettt

    ReplyDelete
  5. Yusrie...cam name jiran aku plak nih...ehehehehehe...

    ya btol!! seploh markah utk anda....

    whether good or bad, or how suck our life is...it has to go on....terlampau selesa dgn hidup pun tak rase membangun plak idup...once in a while kena ada 'bonggol' sepanjang jalan....cam berangan nak beli DSLR, tapi smpi skang tak dpt2...huahuahuhaua :D

    ReplyDelete
  6. now susah nak cari orang macam tu..
    yang melihat kita..kerana siapa kita yg sebenar.

    Kamu mmg bertuah..bro

    :)

    owh..harap tuhan masih mencipta manusia sebegitu lagi .

    ReplyDelete
  7. betol tu megat...sebab tu mase nak resign, saya amik mase lama untuk pikir...takut tak jumpa lagi someone like her yg appreciate me for who i am and my contribution...

    insyaAllah...kamu juga akan jumpa 'sinar' itu...masa akan menentukan...ok bro.. :)

    ReplyDelete